PDA

View Full Version : Ion Voinescu poate cel mai bun portar al Stelei in perioada 1951-63

LACATUS 86
4th January 2008, 23:12
S-a nascut la 18 aprilie 1929, in Valea Dragului - judetul Giurgiu. In 1939 s-a legitimat la Olimpia Bucuresti, pe postul de mijlocas. Nereusind sa convinga pe acest post, a fost "transformat" in portar.

De-a lungul carierei a aparat pentru urmatoarele echipe:
*1939-1943 Olimpia Bucuresti
*1943-1945 A.S.P.I.M Bucuresti
*1945-1946 Carmen Bucuresti
*1946-1947 Solvay Uioara
*1947-1948 RATA Targu Mures
*1948-1950 Metalul Bucuresti
*1951-1963 C.C.A/Steaua

Palmaresul lui Ion Voinescu
- de 6 ori campion al Romaniei
- castigator a 5 Cupe ale Romaniei

A aparat de 185 de ori in prima divizie si de 22 de ori in echipa nationala (a participat la JO 1952 - Helsinki) si de 4 ori in Cupele Europene. Pentru Steaua a aparat 158 de meciuri in 12 sezoane fiind pe locul 36 in clasamentul all-time.

Onoruri primite de catre Ion Voinescu;
*A fost decorat cu "Ordinul Muncii"
*Maestru emerit al sportului

"Top" Voinescu a fost primul sportiv al tarii decorat cu Ordinul Muncii (1951). A fost considerat unul din cei mai buni portari ai Romaniei, datorita detentei sale si prizei la minge.

Dupa retragerea sa din activitatea de jucator, a ramas pana la pensionare ca antrenor la Centrul de copii si juniori ai Stelei.

Multi nu stiu ca Voinescu a inceput sa joace fotbal ca mijlocas. Este adevarat insa ca aceasta se intampla in anii copilariei sale . Juca fotbal pe maidan la "Baba Lina" in cartierul Bellu in anii 1937-38.

Bazil Marian un jukator mai vechi de la echipa Carmen Bucuresti - la care Voinescu era legitimat - de frica sa nu fie pedepsiti de catre comunisti pentru ca nu au putut fi prezenti la un meci cu Dinamo Moscova care se afla intr-un turneu in Romania, i-a luat pe Valentin Stanescu si pe Voinescu si i-a dus la Solvay Uioara, in Divizia B. Voinescu povesteste despre aceasta perioada :
"Am jucat la ei un an pana intr-o zi cand am avut meci cu
CFR Targu Mures. La acel meci m-a vazut Baratky, care era antrenor la
R.A.T.A Targu Mures, in prima divizie, si mi-a propus sa ma duc la ei .
Am jucat si acolo un sezon apoi, la un meci cu Metalul Bucuresti, in Cupa Romaniei , m-a remarcat ministrul Angheliu, de la Uniunea Sindicatelor
Metalo-Chimice.Dupa meci l-a trimis pe portarul Metalului, Stefan Ionescu, sa-mi spuna sa vin sa joc la Metalul. A sunat mai mult ca un ordin, va dati seama era ditamai ministrul. Apoi in 1949, am fost incorporat, dar Armata m-a mai lasat sa joc un an la Metalul. In noiembrie 1950, m-au chemat la CCA.
Peste o saptamana echipa avea sa joace finala Cupei Romaniei.Si eu,si Badeantu, si Bone, si Vasile Zavoda eram nou veniti la echipa. Cu cateva zile inaintea finalei, Ronnay, care era atunci antrenorul lui C.C.A a vrut sa ne vada ce stim.Am facut un antrenament si, dupa antrenament, ne-a dus la club si ne-a spus ca suntem in 11-le pentru finala. Am jucat cu Flamura Rosie Arad si am invins cu 3-1 .Acea finala a fost primul meu meci la C.C.A ."
Asa a inceput cariera unuia dintre cei mai mari portari ai Stelei si ai Romaniei.