View Full Version : Interviuri ultra'
admin
24th February 2007, 22:32
Interviu membru UB90 Strasbourg
1. Salut Heidi. Prezinta-te te rog :
Am 24 de ani (sunt baiat, spun asta din cauza numelui meu care poate fi confundat usor). Sunt membru al biroului directiv UB90, unul dintre cei doi capi si unul dintre cei 3 dredactori ai fanzinei "le Goujon Frétillant"
2. Poti sa ne faci un rezumat rapid al istoriei grupului tau? Si mai ales un rezumat al miscarii ultra de la Strasbourg.
La sfarsitul anilor '80 miscarea ce implica suportul echipei a fost prima oara reprezentata de Meinau Boys, un grup violent cu idealuri exagerate de dreapta. Dorinta de a face un grup ultra a venit odata cu ideea unui grup mic de 10 persoane care au asistat la incidentele de la Geuegnon -RCS in 1990 (pietre aruncate asupra portarului vinovat care a fost salvat de interventia politiei). Numele de Ultra Servant Boys a venit ca o propunere a unui baiat care avea un var la Ultra Servant Boys din Gijon, Spania. Locul ales in stadion a fost sfertul din nord-vestul peluzei, aceasta alegere venind ca urmare a dorintei de a ne disocia de Meinau Boys care erau foarte populari in spatele portii. Din pacate, Clubul Central al Suporterilor (CCS) din cauza importantei crescute in acel loc in care ne mutasem, au decis sa se implice facand o sectiune Ultra Servant Boys (cu toate ca nu aveam nimic in comun cu mentalitatea ultra).
A fost momentul in care am decis sa separam numele nostru (UB90) de ceea ce inseamna CCS. Aceasta separare a facut ca ceea ce cantam sa nu se auda foarte puternic. Asta din cauza faptului ca nu eram foarte numerosi. Dar cum rezultatele proaste echipei se tineau lant, peluza a murit, asadar ne-am decis sa ne mutam in spatele portii si sa impulsionam echipa. De atunci nu ne-am mai schimbat locul in peluza.
Suntem prieteni cu ultrasii lui Karlsruhe ( Phonix Sons ) si avem 3 sectiuni : Vieille Garde, New Spirit si Girls 2000.
In 1994 a iesit primul numar al fanzinei. In 1995 moare unul dintre membri activi ai grupului (Jean-Michel K.) intr-un accident, exact in ziua finalei Cupei Frantei. In 1999 a fost primul mare salt al grupului, intrerupt totusi in D2.
3. In ziua de azi, unde sunt UB90? Noua generatie se pare ca a preluat comanda
In ciuda unui mediu ostil in ceea ce priveste miscarea ultra din Italia, (am fost mai mult apropiati de ceea ce se intampla in Germania) am reusit sa creem un stil propriu la Strasbourg. In ciuda rezultatelor proaste care au descurajat majoritatea, noi am vrut sa continuam si sa aratam ca putem face ceva in peluza din Meinau. Astazi putem spune ca suntem cei mai puternici de aici. Pe scena ultra am progresat pe toate planurile : steaguri, deplasari, coregrafii, relatii cu alte scene (internet si vizite), etc... Dar suntem totusi un grup modest, care mai are nevoie de timp sa creasca. Cea mai importanta slabiciune a noastra este aportul vocal. Pe de alta parte compensam prin marea fidelitate (exceptie facand meciurile din deplasare) indiferent de rezultate si o foarte buna orgazniare la nivel de grup. Cred ca bazele puse sunt bune, insa ne trebuie ceva ca sa atragem mai multa lume langa noi : rezultate.
Nu putem spune insa ca noua generatie a preluat comanda cu adevarat. Nucleu grupului este format in continuare din oameni vechi dar este foarte adevarat ca multi dintre tineri (cateodata unii foarte tineri) sunt capabili sa se ocupe de grup. A fost necesar sa creem noua garda ( New Spirit ) sa avem toti tinerii la un loc si sa ne putem ocupa de ei. Multi dintre cei prezenti aici au un potential extraordinar pentru viitorul grupului. Mai trebuie insa sa capete experienta, dupa care sunt gata sa comande in grup.
4. Exista vreo linie de conduita care caracterizeaza grupul tau? O mentalitate proprie care incearca sa o instaureze conducatorii?
Incercam sa facem iubit Racing de catre cei noi dar vazand rezultatele, nu este evident, si din ce in ce mai multi membri din pacate iubesc grupul in detrimentul clubului, de unde si necesitatea de a avea si o amibianta foarta buna in cardul nostrui. Avem un spirit nebun(pe care il numim MAD SPIRIT), ne respectam fara prea multe cuvinte, nu ne tragem tepe(infine cu siguranta mai putine ca in alte grupuri) si putem conta pe o solidaritate stransa. De adaugat, de asemenea deschiderea mai mare decat in anii precedenti(selectionam tot timpul camarazi dar nu ramanem obligatoriu corecti intre noi, incercam sa discutam cu cei noi.)
5. Un subiect cu totul diferit, ai muncit la realizarea actiunii comune „Uniunea contra represiunii”. Cum a fost realizat si ce dificultati ati intampinat?
La inceput, unul din membri nostri activi (Anton) cel care ideea unei actiuni si a analizat putin grupurile. Succesul a fost unul rasunator, asa ca eu cu Grec am reluat proietul cu mult mai mare precizie. Pentru a evita unele neplaceri am stabilit un contact cu grupul care ni s-a alaturat prin telefon. Dificultatile ce au urmat au fost multe(nu a fost o autofelicitare ci doar un simplu fapt). A trebuit sa gasim numere de contact , imediat sa incercam sa-i convingem fara sa ne rada prea mult in nas sau sa ne trateze ca pe prosti(in mare mergea dar unele grupuri nu erau chiar corecte... ), sa accepte sa depaseasca veseli nenorocirea aia de internet si telefon, sa obtinem un raspuns clar din partea gupurilor(sau macar sa avem un semn de viata din partea lor) si sa ne relansam fara cei care nu raspundeau (si D-zeu stie ca nu erau putini..).
In schimb, comunicatul ce trebuia sa represinte revendicarile majoritatii grupurilor ultras franceze nu a fost in final asa de dificil de validat cum am fi crezut la inceput.
6. Dupa lovitura, ce retii tu din initiativa aceasta? Cum se deruleaza la voi?
La noi nu au fost probleme deoarece banderola a ramas tot meciul. Dupa mine, puteam spera la o mai mare atentie din partea presei(dar un articol in AFP, o discutie pe RMC si cateva articole incadrate in presa locala, nu este asa de rau tinand cont de faptul ca nu-i cunosteam pe jurnalisti) dar a fost o reusita in masura in care obiectivul principal au fost atins: acela de a construi ceva impreuna si de a crea un precedent pe care ne putem baza cu actiuni ce vor veni. Cea mai mare parte din grupuri au stiut sa uite pentru o seara rivalitatea, noi speram ca acest spirit se va pastra. De asemnea am apreciat motivatia aratata de cateva grupuri sa participe la acest proiect, pacat de contextul putin cam evident.(in timpul derbiului breton unde sochalienii au tinut sa faca totusi o banderola o sapt mai tarziu pentru ca nu erau singur ca vor sa plece in Ajacio)
7. Din punct de vedere al represiunii, ne-am gandit la Alsance mai degraba econoama (avand in vedere relativa toleranta in ceea ce priveste tortele pe care le puteam observa de la Meinau) dar aceasta pare ca a evoluat rau in acest an? Cand este mai exact?
Este adevarat ca in Est (Sochaux, Strasbourg, Nancy si Metz), am fost mai economi(nu este ca in Sud). Ca dovada: toti vizitatorii ce treceau pe la noi au facut o oprire(la Barbarians si la Montpellierain). In plus cei de la RG au facut o vizita presedintelui nostru la inceputul sezonului ca sa ne spuna ca tortele nu vor mai fi tolerate(trebuie mentionat ca anul trecut D2, le-a facut placere). Am putut verifica ca nu erau salatele ce care le-am suportat din partea celor de la Karlsruhe ce nu erau la curent cu incidentul cloratului negru aruncat in sectorul nostru si gardienii ce debarcat imediat si l-au interpelat pe cel vinovat.
8. Sa vorbim putin despre Nantes. Ce cunosti tu despre orasul nostru si despre Brigade Loire in mod special? Ce crezi despre acest grup si despre evolutia sa?
Nu am reusit sa-l cunosc foarte bine, stiu ca i-a avut pe Young Boys si pe Urban(unii cred ca inca mai fac parte) si ca sunt acum Original Fans(care par a fi mai mult o gasca de prieteni decat un grup bine structurat dar ma pot insela) si la Brigade de asemenea. Stiu ca a fost o influenta buna asupra Beaujoire dar nici maestri care franau emanciparea unui grup ultra fara sa vorbeasca despre club si care vroiau sa puna bastoane pe strazi. Dupa mine, punctele voastre forte sunt combatibilitatea(ma refer la starea de spirit, nu la comportament) si deplasarile. Consider ca punctul voastru slab este aportul vocal la domiciliu. Trebuie sa adaug ca nu-mi place prea mult mottoul vostru (in fine totul este legat de gust), oricat de interesanta este deplasarea lipsesc cu cruzime umorul sau articolele de fond, dar eu personal nu am decat primele numere in care au aparut( imi place foarte mult „Marque Jaune ”). Aparent grupul pare ca progreseaza. Am putut sa va vad la PSG-Nantes anul trecut(din tribuna Auteuil) si am fost intradevar surprins de prestatia voastra cu adevarat buna. In sfarsit, mi s-a spus ca faceti din ce in ce mai multe acte independente, si asta este un semn bun.
9. Cuvantul de la sfarsit?
Sper ca veti continua a progresa, dupa cum pareti ca o faceti si in prezent si voi da exemplul Red Tigers care din cauza unui mediu ostil au trebuit sa se impuna intr-un peisaj lensoin si care s-au facut remarcati la PUF. O continuare buna!
Traducerea este facuta din franceza in romana, asa ca s-ar putea sa existe mici greseli. - articol preluat de pe Tiforum
admin
24th February 2007, 22:41
Interviu Ultras Frankfurt
1. Care este situatia in ceea ce priveste scena ultra de la Frankfurt?
Andreas : In prezent lucrurile merg iar bine, schimbul de generatii a fost benefic. Aproape toti tinerii noi intrati in grup s-au adaptat bine.
Membru Fondator : Trebuie sa fiu de acord. Aproape toate grupurile au inceput cu multe coregrafii, iar lucrurile merg momentan bine. Sper totusi ca astea sa nu se strice si lucrurile sa mearga bine in continuare intre noi. Sunt totusi curente diferite intre grupuri. Pe o parte unii trebuie sa se separe, dar trebuie sa ramana mereu impreuna. Acest lucru nu a mers din pacate in trecut pentru oamenii au cautat sa fie ultrasi sau huligani. Acum este o noua forma a ultrasilor, pot spune chiar prototipul, dar in Germania de Est daca vrei sa aduci ceva nou, esti luat ca unu care vrea sa schimbe toata Germania. In plus, nu putem sa oprim totul ci trebuie sa devenim mai buni ca toti de acolo, iar asta e un lucru foarte interesant de observat.
Andreas : Trebuie sa facem in asa fel incat sa fie ambele parti sub aceeasi palarie. Se poate vedea ca exista batai in stadion si in afara lui, dar cei care participa au un rol mai important in peluza.
2. Andreas, vorbesti despre schimburile de generatii. Ce poti spune despre cei noua ani in care ai asistat la schimburi de generatii?
Andreas : In momentul de fata, in Germania, cei noi vin cu alte mentalitati. Astfel noile cai sunt de succes. Motivatia celor vechi s-a incheiat in 1997. Pasul ce a urmat a fost acela sa primin o noua mentalitate in grup. Insa cei de la inceputuri nu au renuntat toti, inca poarta in inima clubul. Daca vor, ne pot sustine oriunde. Asadar, mereu cei noi veniti, sunt primiti bine iar relatiile sunt bune intre membri.
Membru Fondator : Am spus mereu ca in anii '90 noua generatia a existat aproximativ 10 ani. Am dezvoltat ocazional noile generatii, cum tot noi am reusit sa construim asta in Frankfurt. Baietii din FFM nu produc doar mizerie ci au fost din trecut alaturi de tineri pentru a-i "produce". Am inceput sa dezvoltam mentalitatea ultras in Frankfurt la inceputul anilor 1996, generatie care a si rezistat 10 ani. Este un mod normal si am stiut dintotdeaua ca va merge bine.
Andreas : Nu trebuie sa comparam Germania cu celelalte tari. Aici totul e cam ciudat. Oamenii vin si pleaca, predomina alte conditii decat in strainatate. Ultra este o miscare prezenta mai mult in tineri fata de Marseille sau Milan, unde in peluze se gasesc oameni in varsta. Exista si la noi, insa nu cum sunt in alte tari.
3. Credeti ca e diferenta de mentalitate intre cei vechi si cei care au venit cu stilul ultra?
Andreas : Acolo, noi am cresut in UF, cei mai in varsta fac parte din fan cluburi. Ei traiesc asociatia cu totul diferit. In anii trecuti fotbabul era cu totul diferit. Era totul diferit, nu cred ca se poate compara. Oamenii sunt cu totii suporteri, indiferent ca vremurile difera. Pentru UF , von Vorteil este cel mai tanar produs si probabil o sa stie pe ce drum sa mearga.
Membru Fondator : La varsta lui poate spune ca acum avem un alt fotbal. Baietii de azi sunt ceea ce fotbalul a castigat. Nu mai sunt asociatii ca inainte, stilul ultra a venit pentru noi ca un inlocuitor al asociatiilor. Baietii din zilele astea nu sunt tampiti deloc, asociatiile nu ne vor impreuna. Ne vor doar banii, Sunt cateodata bune, ne indeplinesc cateva dorinte...in fine totul este facut de ochii lumii. Fenomenul ultras este mult mai aplificat in momentul asta fata de ceea ce era mai demult. Ierarhiile sunt mult mai puternice. Acum ii gasesc pe toti tineri. Sigura mea frica este aceea ca viata s-ar putea duce mai repede decat imi imaginez. Noi suntem diferiti. Avem in fiecare sfarsit de saptamana un joc de fotbal. La unu facem o coregrafie, la altu fluturam steaguri si la altul ne rupem gatul cu cantatul. Cu fiecare weekend care trece se naste in mine "frica" cum ca tineretea s-ar putea intoarce.
Andreas : Fenomenul Ultras din ziua de azi este trait mult mai intens. Acum suntem dispusi sa cumparam orice pentru grup. Atunci lumea traia "ultras" doar in ziua meciului. Acum e diferit. Cu noua miscare care implica coregrafii, graffiti, intalniri s.a.m.d o noua ramura a grupului s-a dezvoltat. Persoanele comunica intre ele, fac schimburi de materiale, isi telefoneaza. Intr-un cuvant cei din zilele astea traiesc ultra, nu doar sarbatoresc momentul. Avem o prietenie foarte puternica in grup, pot spune chiar ca avem si o trupa de hip-hop.
4. Odata cu schimbul de generatii, structura grupului UF a fost influentata?
Andreas : Da, fost un comitet al grupului UF, care a fost pana la urma dizolvat dar pastrat intr-o oarecare masura pentru a ghida oamenii in grup. In momentul de fata nu exista un lider absolut. Membri se bucura de respect, iar deciziile sunt luat dupa discutiile cu cei vechi. Cu coregrafiile se intampla la fel.
Membru Fondator : Sunt schimbari majore. In anii 90 am facut doua intalniri importante ale grupului, ambele sfarsindu-se intr-un haos total. Lumea a venit, toti vorbeau dupa cum ii taia capul si beau. Am avut o discutie cu toti si lucrurile au intrat in normal. Acum sunt surprins ca 100 de persoane se intalnesc discuta si sunt atente la cel ce vorbeste. Totul e organizat perfect.
5. Ce rol au tinerii in structura aleasa de grup?
Andreas : Este atent "organizata" organizatia. Momentan ne axam pe multiplicarea coregrafiilor. Facem sedinte, etc. Grupul s-a mutat in centrul peluzei si de asemenea are mai multi oameni in preajma. Asadar, valorile grupului UF ajung sa fie dezvoltate. Insa ca peste tot ne trebuiesc scopuri noi pentru a creste ca grup.
6. Va bucurati de respect pe stadionul vostru? Care sunt relatiile cu Asociatia Sportiva?
Andreas : Cei ce se ocupa cu asociatia sportiva nu sunt mereu cei care au ceva in legatura cu grupul. Nu pot sa faca mai mult decat altii in stadion. Ei sunt cei care agreeaza pedepsele si informeaza de altfel celelalte asociatii sportive, iar atunci politia observa ca lumea nu dispare din plan.
Membru Fondator : Fanii sunt uniti, iar "ruptura" vine cand nu sunt la stadion. Sa traiesti asa e mult mai interesant decat alte posibilitati pe care le ai. Devin bucurosi cum probabil nu sunt. Probabil comportamentul politiei ii schimba teribil. Nu e nimic de ascuns, toata lumea stie ca proiectele ultrasilor ajung si la politie. Este aberant sa dai 5 sau 6 ani interdictie pe stadion. Un an pare mai ok, dar cand primesti asemenea interdictii pentru materiale pirotehnice, nu exista nici o urma de indoiala ca politia nu-si face datoria. Odata cu aceste noi generatii de huligani, au aparut si conflictele, ei spun ca isi reprezinta orasul.
Andreas : Daca ne referim la acei huligani, trebuie mentionat faptul ca majoritatea dintre noi am ramas ultrasi. Insa nu ne putem separa de ei, cum probabil nici ei nu pot. Am crescut impreuna. In trecut eram separati total, acum lucrurile s-au mai schimbat.
7. Face asta relatia cu politia sa se schimbe?
Membru Fondator : Relatia s-a inrautatit. Suntem un pic cam naivi in momentul asta. Huliganii nostri, la momentul ala au spus ca orice discutie este fara sens. Ne-am ocupat in trecut de relatia cu politia, nu cum fac tinerii din ziua de azi. Insa am observat pe parcus ca eram folositi. Drept urmare, relatia cu politia s-a inrautatit. Politia poate distruge orice crede ca nu e bine. Orice forma a bucuriei noastre
Andreas : Relatia cu politia este intr-adevar rea. Mai presus de orice, cea cu politistii in civil. Am fost informati ca sunt folosite persoane foarte tinere pentru ca si noi suntem la fel, iar pentru ei reprezentam o mare problema. Politia insa a devenit putin mai rezervata acum. Actiunile astea au ca scop rapirea libertatii noastre.
8. De cand peluza a fost schimbata in 2003, cu greu s-a mai obisnuit cu coregrafiile, ele au fost intalnite numai la ocazii speciale. Insa numarul s-a dublat in ultimele saptamani. Cum vine asta?
Andreas : Generatia actuala este motivata la maxim in ceea ce priveste coregrafiile, iar asta e un bun prilej pentru noi de a ne "bate" cu celelate grupuri. Punem mare pret pe astfel de actiuni. Libertatea pentru materialele pirotehnice s-a cam pierdut. Coregrafiile au devenit simple, majoritatea pe cartoane alb-negre.
Membru Fondator : Multi vechi nu aveau inspiratie. Cel mai mare vis al nostru este sa lasam pe mana noii generatii grupul (implicit coregrafiile). Noi trebuie sa cantam mai mult si mai tare pentru a "apara" stadionul. Insa puteti sa-i numarati pe degetele de la maini pe cei care se mai regasesc astazi in peluza. Trebuie sa le dam mana libera tinerilor. Fanatics trebuie lasati sa isi puna ideile in practica. Sa faca coregrafii. Imi doresc ca ei sa dezvolte la randul lor o a treia generatie care sa conduca peluza.
9. UF are diferite prietenii. In ce relatii sunt ele si cum de nu sunt conflicte cu diferitele asociatii?
Membru Fondator : Ce inseamna prietenia? Cu Mannheim nu a fost niciodata o adevarata prietenie. Au fost doar relatii bune. Am facut coregrafii impreuna, vizite noi la ei si ei la noi. Suntem cu ei pe aceeasi lungime de unda. Ne potriveam. O prietenie asemanatoare este cu Chemie Liepzig. Multi dintre cei vechi nu sunt inspirati de ea, insa eu ii respect. Nu sunt cum zice toata lumea, ca darama tot in jurul lor. Din contra, sunt chiar creativi. Prietenia dintre UF si Leipzi este chiar una foarte puternica, chiar mai puternica decat cea cu Duisburg sau Mannheim. O alta relatie buna de prietenie exista cu cei din Bergamo.
Cu cei de la Innsbruck s-ar putea sa se strice totul. Asta din cauza ca majoritatea baietilor nostri gandesc diferit fata de ei. Ii pot intelege pe baieti. Daca ei spun ca Innsbruck nu sunt ca ei, treuie sa-i cred. Insa cred ca cei mai vechi dintre noi ar trebui sa accepte prietenia cu Liepzig deoarece aceea este singura relatie de prietenie cu adevarat.
Andreas : Dupa parerea mea, principala prietenie este cu cei din Bergamo, Liepzig dupa care Mannheim. Baietii au devenit adevarati prieteni. In meciul de cupa jucat impotriva lui Bilefeld, au fost prezenti baieti chiar si de la Bergamo. In prezent depindem de diferentele de mentalitate ale grupurilor. Putem invata multe de la prietenii nostri, mai ales de la italieni. La fel cum putem invata si de la Liepzig sau Mannheim. Chiar daca sunt in ligi inferioare, asta nu inseamna ca mentalitatea grupurilor se schimba. Pe calea asta vreau sa imi anunt respectul pentru grupurile lui Mannheim care au stat multi ani in ligile inferioare. In prezent dupa cum a spus si Daniel, exista discutii cu cei de la Innsbruck, insa trebuie sa fie toata lumea de acord pentru a realiza ceva.
10. Sectiunea North-Rhine/Westphalia a fost pierduta in disputa cu cei de la Lautren. Care au fost consecintele in grup?
Andreas : Au fost greseli in grup. Din pacate asa e mereu, unii castiga iar altii pierd. Aceasta sectiune a fost desfiintata. Stiam ce se intampla in cazul pierderii steagului.
Membru Fondator : Nu pot spune ca am luat masuri drastice impotriva lor. Am pus de inceput accentul pe unitate si pe cel mai mic detaliu din grup. Astazi "ultra" pentru unii inseamna mai mult gasti. Lucru ce se regaseste foarte mult in trupele de hip-hop. Nevoia de ati aparat grupul si orasul, inseamna sa nu-ti pierzi steagul. A fost decizia corecta de a desfiinta sectiunea care la randul lor au inteles. Cu ocazia asta ne-am invatat sectiunile ca trebuie sa-si apere steagul si sa riposteze cand acesta este in pericol.
Andreas : Iar cei de la trebuie sa stie ca cine trage de un steag suporta consecintele. Iar cine trage de un steag UF nu scapa nepedsit.
11. Sunt in continuare prezente sectiunile UF?
Andreas : Momentan nu mai exista sectiuni, cu toate ca sunt unele pe care noi vrem sa le mentinem. Sectiunea SHW care este foarte activa in oras si dispusa mereu sa lupte impotriva celor de la Mainz. Sectiunile sunt ca si grupul, nu sunt facute doar pentru a avea abonament la meciuri. Lumea trebuie sa inteleaga asta.
12. Peluza voastra are inclinatii politice?
Membru Fondator : Am avut probleme cu fanii de dreapta in anii 80. Che Guevara "sta" cu noi nu ca simbol comunist ci ca rebel. Suntem antirasisti. Avem oameni in grup care asculta Fachos in masina sau Landser. Frankfurt este un oras multicultural.
Andreas : Sunt binevenite langa noi toate natiile. Politica e lasata in spate, insa toti stam impreuna pentru ca Frankfrut sa fie sustinuta si pentru ca nimic nu ne diferentiaza. Grupul nu trebuie sa iasa in evidenta prin politica, oamenii sunt liberi sa gandeasca cum vor, insa in stadion trebuie sa traiasca pentru grup. FFM este un oras multicultural in care traiesc oameni de pretutindeni. Bineinteles, avem cu toti dreptul sa gandim politic dar asta numai dupa grupul UF.
Membru Fondator : Multicultural, Antirasisti si Antisociali ! Punct.
13. Sunteti multumiti de dezvoltarea totala a grupului si a scenei din Frankfurt?
Membru Fondator : Sunt multumit de dezvoltare, sunt multumit ca am facut tot ce am putut pentru UF. Pot spune ca noul UF este cel mai bun din toate timpurile. Pot paria.
Andreas : Si eu vad situatia la fel, dar probabil exista si persoane nemultumite. In concluzie tintele configurate continua sa lucreze. Sper sa continuam sa aducem fenomenul ultra in Frankfurt, sa-l dezvoltam si sa ramanem la fel de critici. Multe grupurin din Germania cauta sa-si faca imagine. De asemenea prezentandu-se in brosuri. Grupul cel mai bun nu este cu siguranta intr-o revista, departandu-se astfel de stadion. Trebuie sa incercati o peluza autonoma.
Membru Fondator : O peluza autonoma este cu siguranta una naturala. Avantajul nostru este ca avem noile generatii de tineri. Fenomenul Ultras in Italia a luat fiinta la inceputul anilor '80. Speram ca si noi sa ne dezvoltam la fel ca ei in acelasi numar de ani.
14. Este un proiect in Germania numit "Eintracht Fans TV". Cum este implicat UF in el?
Membru Fondator : Eintracht Fans Tv a luat fiinta pentru a face transmisiile pentru toata lumea. O persoana importanta de la Frankfurt a venit la unul dintre membri fondatori UF, Andy Kluender, si l-a intrebat daca este interesat de acest proiect. Portalul de internet Eintrachtfans.de a pornit transmisia cu 5 oameni. Din pacate transmisia a fost scurtata cu o ora, o ora jumatate. Avem in jur de 80.000 de telespectatori. Transmisia este reglata si probabil pentru tinerii ultrasi e un mod mai usor de a veni la stadion pe viitor. Suntem la jumatate, insa sper ca din ce in ce mai multa lume sa urmareasca.
Andreas : Trebuie sa ne folosim de noul mijloc de comunicare pentru ca se pare ca din ce in ce mai multa lume il prefera. Prin actiunea asta consideram ca putem face un bine grupului
15. Urmariti si alte scene germane? La ce nivel credeti ca se afla?
Andreas : Nu chiar. Se fac lucruri doare de dragul de a se face cand cei ce le fac nu au nimic de spus. In concluzie sunt niste idioti, dar exista grupuri bune si in Est si in Vest. Germania intr-adevarar nu ma interesaza in momentul asta.
Membru Fondator : Multa lume ne face pe noi cei din Frankfurt aroganti. Daca cititi Babbedeggel, o sa fiti instintati ca astea sunt cele mai dure critici ale noastre. Pentru noi doar Frankfurt conteaza, restul Germaniei nu ne intereseaza. Cu siguranta ca rivalizam cu celelalte grupuri, insa nu suntem ingrijorati de ei. Asta nu inseamna ca nu sunt grupuri bune, exista intr-adevarat doua sau trei in toata tara.
Andreas : Sunt grupuri bune in Germania, fara indoiala. Dar sunt foarte multe care nu pot ramane la acelasi nivel mai mult de un an sau doi. Trebuie sa cunoasteti grupurile pentru a dezvolta ideile. Multa lume face parte din grupurile respective fara a stii despre ce este vorba.
16. A fost o demonstratie a fanilor asta-vara in Frankfurt. Ce a adus nou si cum s-a facut remarcata?
Andreas : Nu a adus nimic. Fiecare peluza are problemele. Am vazut in Frankfurt locul ideal unde se putea tine aceasta demonstratie. In organizare au lipsit cu desavarsire oamenii care au ideile cele mai bine definite. Grupurile trebuie sa decida pentru ele. Un alt subiect este solidaritatea, daca vedem politia nu ne apucam sa cantam "Haut drauf Kameraden" (in legatura cu coloare pielii). Mai intai de toate ar trebui sa ne punem la punct caracterul in fata politiei.
17. Ce crezi ca se va intampla dupa CM? Lucrurile vor merge mai bine sau mai rau pentru scena Germaniei?
Membru Fondator : Sunt sanse 50:50. Noi trebuie sa vedem daca ministrul de interne este interesat de fotbal. Sunt multe probleme pe care noi le avem aici in Frankfurt, cu scenele, suprafetele retrase etc..
18. Unitatea nu mai are un mare succes de mult. Va temeti ca asta ar putea destabiliza scena ultra?
Andreas : UF este un grup important in peluza. Noi suntem integrati foarte bine in peluza, asa ca am putea actiona singuri, fara ajutorul cuiva. Insa in peluza noastra multa lume vine, canta si mereu sunt toti sunt dornici sa ia parte la tot ce se face acolo. Pe de alta parte, mai multi fani (consumatori de fotbal), intra in stadion si vad la noi doar partile pozitive.
Cred totusi ca UF este indeajus de puternic incat sa actioneze dupa bunul plac. Insa foarte multi idioti intra in stadion in alta parte si se alatura asociatiilor. Dar in intregime, in peluza, deciziile depind de UF.
Membru Fondator : Trecutul din pacate, ne-a aratat pe noi fanii ca pe grupuri antisociale iar peluza s-a transformat in tara nimanui. Acum din fericire avem iar cupele europene in Frankfurt, ceea ce e foarte bine. Cei vechi pot spune ca in anii '90 se putea vorbi de o unitate mai mare la nivel de grupuri. Cred in continuare insa ca unitatea nu o sa aiba niciodata succes la nivelul fanilor care vin degeaba la stadion .(ultrasii la moda)
Andreas : In cele din urma ne putem masura cu celelalte scene din Europa...EUROPA VENIM !!!
- articol preluat de pe Tiforum
admin
24th February 2007, 23:16
Interviu Section Grenat
1. Salut, pentru inceput te rog sa te prezinti.
Am 39 de ani si doi copii. Merg la stadion cu intreaga familie. Sunt mandru ca am familia cu mine. Nu este chiar un "stil ultras", dar asa nu trebuie sa dau explicatii de ce nu sunt acasa in weekend. Sunt suporter activ a lui Servette din 1983. Am fost mereu activ anul asta, dar n-am mai fost niciodata in prim-planul grupului.
2. Spune-ne despre istoria grupului tau :
Section Grenat a fost infiintat in 1988 de mine si de prietenii mei care am fost inlaturati de la "official fan's club" (clubul de admiratori) din cauza comportamentului nostru. La inceput n-a fost chiar un grup ultra. Era o combinatie intre stilul englezesc si cel german. Mai tarziu, cand noua generatia a luat puterea grupului in 1993, au venit cu acel stil italian, insa nu putem spune ca Section Grenat a devenit un grup ultra in anul acela.
In momentul acela aveam o buna imagine publica, iar presa era impresionata de loialitatea noastra fata de club chiar si in momentele grele.
Cand inamicii nostri traditionali, Sion, au adoptat stilul ultra, confruntarile au devenit mult mai violente. A fost momentul cand s-a terminat cu buna impresie...
In ciuda acestui fapt, ne-am pastrat o buna independenta pentru a face ce vrem, asta pana in 2003. In martie acelasi an, ne-am mutat dupa vechiul nostru stadion (Les Charmilles) la Praille, care se numeste oficial State de Geneve. Problemele noastre cu politia si clubul, au inceput atunci.
Aceasta mutare a cauzat schimbari majore. De la un mic stadion a carui medie de spectatori era de 5.000, din 9.000 de locuri pe scaune, am trecut la un stadion modern de 30.000 de locuri... cu media de 8.000 persoane pe meci. Nu e chiar usor pentru un grup mic cum era al nostru. Intr-un final ne-am decis sa stam in centrul peluzei ca sa fim cat se poate de aproape de restul oamenilor.
3. Geneva este in partea franceza a Elvetiei. Cat de mare este influenta si unde e diferenta intre voi si celelalte grupuri, ce ii face pe SG urati?
Ca si latini avem influente din Franta si Italia. Exceptand cluburile din Tessin ( parte Italiana ) ne putem considera cel mai varstnic grup ultra din Elvetia. Blue White Fanatic Kop (Lausanne) nu s-au considerat niciodata ultrasi. Iar in Sion, Commando Ultra Sion a fost fondat in 1992, dar nu au prea multe in comun cu ceaa ce inseamna ultras la momentul actual. Au devenit Ultras Sion cand Commando Ultra de la OM le-a capturat steagul de gard. In Neuchatel nu s-a intamplat nimic pana in 2003 cand grupul Fanati'x a luat fiinta. In partea germanica, stilul ultra a ajuns la sfarsitul anilor '90. Putem vedea clar ca urmeaza "modelul german", iar partea franceza urmeaza modelul italian/francez. De exemplu, Neuchatel, Lausanne, Sion sau Servette nu au huligani.
In partea germanica aproape fiecare club are propriul grup de huligani, care poate fi de multe ori nu foarte numeros. Problema care o avem in Geneva este aceea ca oamenii sunt adormiti, fara pasiune. Din cauza asta ne simtim oarecum singuri in ceea ce priveste suportul echipei. Dar pentru un grup mic si compact, asta e de apreciat.
Geneva este un oras international cu multi straini, dar la fel de multi elvetieni care traiesc aici fara sa aprecieze deloc locul acesta. Asadar cand intorc spatele si pleaca din locul unde s-au nascut, iau cu ei toata ura Genevei.
Simtim cu siguranta ca nu suntem bine primiti pe nici un stadion din partea Frantei. Asta ne motiveaza insa sa le aratam tuturor cine suntem.
4. Spune-ne ceva despre scena generala inainte si dupa cele intamplate cu clubul :
In 2005 clubul nostru a falimentat. Inainte de asta eram al doilea club ca prestigiu din Elvetia, dupa Grasshoppers. Dar suntem inca singurii care am ramas in prima divizie inca de la inceputul fotbalului in Elvetia.
Dupa o pauza de 6 luni in care am decis sa urmam echipa a doua, SG, s-a reintors la viata si a urmat "noua" Servette in a treia divizie. Nu stiam cum vor decurge lucrurile si ce ni se va intampla. Bineinteles, inima trebuie sa fie acolo. Dar restul? In primul meci am vazut ca motivarea noastra era aceeasi. Chiar si pe atatea stadioane. Chiar si cu atata lumea in jurul nostru. Pentru ca am inteles repede ca suntem sigurii care sustinem aceste doua culori.
Din fericire am jucat doar un an la nivelul acesta. Fara fani, fara public, pasiune deloc. Doar 40-80 de baieti care incercau sa-si sustina echipa in cel mai bun mod posibil.
Dar in fata noastra era un desert. De cele mai multe ori majoritatea publicului sustinea Servette in meciurile din deplasare. Acasa doar un sfert din stadion era deschis. Imagineaza-ti 1.600 de persoane cu 28.400 de scaune goale pe langa... cu toate astea, politia a decis sa aplice regulile UEFA pentru noi. De fapt regulile de securitate in ceea ce rpiveste divizia a treia, au fost decise exact inainte de startul sezonului. Am sperat sa nu fie aplicate, dar am inteles repede ca indiferent daca suntem sau nu in stadion, trebuie sa le infruntam legile.
5. Care sunt relatiile cu celelalte grupuri din partea franceza, Sion de exemplu?
Sion sunt rivalii nostri traditionali. Putem sa ne rezumam la o rivalitate intre oras si zona. Dar e mai mult de atat. Servette a obisnuit sa le "fure" cei mai buni jucatori in decursul anilor. Cei din Valais (Sion fiind orasul capitala), obisnuiesc sa se duca la munca in Geneva, dar isi platesc taxele unde s-au nascut. Ceea ce este un subiect iritant pentru noi. Iar noi obisnuim sa ne ducem in vacante in muntii lor, ceea ce ei considera o neprietenoasa invazie. Prietenii lor de la Chiasso pot fi considerat dusmani de asemenea.
Avem de asemenea o rivalitate veche cu cei de la Neuchatel, care n-au fost prea activi intre anii '90 si 2003, cand Fanati'x au luat fiinta. Pot fi considerati inamicul numarul unu in ziua de azi.
Cu Lausanne consideram ca avem o relatie de prietenie/ura. Oamenilor din Lausanne nu le place Geneva. Putem spune insa ca majoritatea oamenilor din BWFK (BLUE-WHITE FANATIC KOP -Lausanne) nu ne plac. Insa avem relatii individuale bune intre membri. E un pic mai ciudat (schizofrenic zice el )
6. Aveti prieteni in Elvetia sau in alte tari din Europa?
Avem o foarte veche prietenie cu Lugano care a inceput inainte ca SG sa se nasca. In decursul anilor n-am fost foarte apropiati, dar acum sunt foarte mandru de tineri care au reactivat aceasta prietenie.
De asemenea suntem in relatii bune si cu Joyriders de la Sochaux...
7. Are Section Grenats inclinatii politice?
Nu, deloc. Ca de altfel majoritatea grupurilor din Elvetia.
8. Poti spune ceva despre organizarea SG (deplasari, sectiuni...)?
Avem multe asociatii. Comitetul se alege prin vot anual. Nu avem sectiuni, dar avem niste ramuri interne. De exemplu noi am creat " Jeune Garde" , care are ca scop reunirea membrilor tineri in grupuri organizate. Ne organizam singuri deplasarile cu autocarul. De obicei nu acceptam pe cei care nu sunt in grup. Nu e nimic particular.
9. Ultrasii se lovesc aproape zilnic de legile date de guvern, FA etc. Cat de mult aveti de suportat din cauza legilor si cum luptati impotriva lor?
Mai exact, noi ne-am lovit de legi de cand ne-am mutat pe noul stadion. Ca peste tot merge din rau in mai rau. Chiar daca suntem un grup neagresiv, nu putem folosi in voie materialele pirotehnice. Chiar daca grupurile elvetiene n-au avut prea multe contacte, asta din cauza limbii, ducem o lupta comuna. Incepand de la Ianuarie 2007 avem o noua lege impotriva huliganismului. Sistemul nostru ne permite insa sa contestam o lege ce nu ne convine. Din pacate, grupurile ultra nu sunt obisnuite cu actiunile politice. Asa ca daca nu suntem un grup social aproape interesant, nimeni nu e interesat sa ne ajute. Sa lansezi un proiect ca asta nu e chiar usor, pentru ca nimeni nu vrea sa aiba numele sau fata prin ziare. Proiectul a murit intr-un final cand Zurich a devenit campioana la Basel. Cei de la Basel au invadat terenul inainte de sfarsitul meciului . Poate fi considerat drept cel mai major incident intamplat in Elvetia la un meci de fotbal. Dupa asta nimeni n-a mai vrut sa coopereze pentru un proiect de genul si a fost nevoie sa ne oprim aici. In alta ordine de idei, nu e nici un adevarat proiect in Geneva impotriva represiunii.
10. Care e parerea ta despre violenta din fotbal si mai exact a grupului tau si care sunt cele mai importante incidente la care ai luat parte?
Violenta nu este interesul nostru, de obicei ne aparam de Swiss German ( cred ca partea germanica).
Bineinteles, sunt unele probleme cu Neuchatel sau Sion, dar nimic cu adevarat interesant. Mai exact, ultima oara cand am atacat pe cineva, au fost cei de la Chiasso, care sunt prieteni cu Sion. Am avut proasta idee de a ne bate in stadion. Stiam ca probabil vom plati saptamanile urmatoare. Doar ca nu stiam care va fi pretul.
Marile incidente? Erau poate la inceput cand nu exista securitate in sau pe langa stadioane. Ne-am batut de multe ori cu cei de la Sion. Nimeni care sa ne separe, fara politie, persoane bete in jurul nostru. Jocurile dintre noi erau marcate de violenta, inainte, in timpul meciului si dupa el. Dar in momentul asta cui ii pasa? De obicei incidentele implica 50 de baieti impotriva multimii.
Chiasso poate fi considerat un incident major, au fost doi de la ei trimisi in spital. A fost o bataie obisnuita fara arme de nici un fel.
11. Cat de mare e influenta voastra asupra clubului si care e in general relatia voastra cu ei?
Nu avem relatii cu conducerea din moment ce presedintele apreciaza mai mult amenzile decat materialele pirotehnice.
12. Cum crezi ca se dezvolta fenomenul ULTRAS in lume si mai ales in Elvetia?
Pai...nu pot spune ca sunt persoana cea mai potrivita care sa-ti zica lucruri interesante in ceea ce priveste subiectul asta pentru ca n-am mai calatorit prin Europa de foarte mult timp. Cred insa ca ultimele evenimente intamplate la Catania si Paris au avut un impact prost asupra intregii scene. Cat de grav este? Sunt un pic speriat ca meciurile din deplasare vor fi interzise in viitor iar biletele vandute doar echipei gazda. Probabil preturile mari sunt solutia. Aici in Elvetia, autoritatile locale vor ca Neuchatel sa-si plateasca securitatea pentru meciurile de acasa. In cazul in care se ajunge aici, cu siguranta nu ar conveni nimanui dintre noi. Cu siguranta si daca incearca asta si in alte orase. Asa cum scena ultra elvetiana nu este una numeroasa, ne va fi foarte greu sa luptam impotriva lor. Cred ca acum e timpul sa ne gandim serios ce vrem sa facem. Vrem sa pastram ultrasii si violenta sau trebuie sa uitam violenta? Daca vrem sa ne mai sustinem echipele in deplasare, asa trebuie sa platim.
13. Pentru multe grupuri ultra orasul si originile inseamna foarte mult. Si pentru tine la fel? Daca da, explica de ce.
Probabil foarte multi se mandresc cu orasul lor ,ceea ce e bine stiut, este ca Geneva e un oras mic. Tocmai de asta am pus un mic steag al Genevei pe steagul grupului ca sa ne aratam atasamentul fata de oras. De fapt in Elvetia sunt multi suporteri care se identifica cu orasul si culorile acestuia. Noi suntem mandri mai ales cu partea de jos a orasului, cu lacul, orasul vechi. De asemenea suntem mandri de istoria noastra. In 1602 Geneva a invins singura francezii care au incercat sa invadeze orasul. Aceasta victorie este sarbatorita an de an. Exista si un cantec facut dupa aceste evenimente. Un cantec in franceza.
14. Care sunt planurile de viitor si tintele Section Grenat?
E foarte greu sa ne facem planuri mai ales cand jumate din inima grupului au interdictie pe stadioane 2 ani de zile. Vrem doar sa ramanem ceea ce suntem. Si poate dupa Euro 2008 ne vor lasa mai liberi. Dar este mai mult o dorinta decat ceva real.
15. Multumesc pentru interviu. In incheiere vrei sa mai transmiti ceva celor care citesc interviul?
Ganditi-va doar la ce am spus referitor la viitorul scenei ultra din Europa : vreti sa lasam stadioanele genului de oameni care populeaza tribunele in Anglia sau vrem sa ne tinem stadioanele pline de viata? Daca alegeti a doua varianta, ce putem face sa nu disparem?
- articol preluat de pe Tiforum
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.